tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Vad säger lagen om övervakning?

Många är osäkra angående vad som är lagligt och inte när det kommer till övervakning och spionage. Vill du ha absolut koll så råder vi dig att vända dig till lagboken, eller en advokat för att få svar, men generella regler kan vi informera om redan här.

Hem och mark

Alla har rätt att sätta upp vilken typ av övervakningssystemman än önskar, såväl dolda som synliga, i sitt hem och överseende den mark man äger, hyr eller arrenderar. Detta gäller alltså alla produkter i vårt sortiment - såväl spionkameror, spionprylar och övervakningskameror och -system. GSM-kameror är definitivt inräknade här.

Man får dock INTE lov att installera övervakningssystem - varken dolda eller synliga - på allmänna platser eller i någon annans hem, utan att vederbörande ger sitt tydliga tillstånd.

På kroppen

Man får lov att bära spionutrustning på sig även utanför sitt eget hem, så länge man faktiskt själv bär den. Det är inte olagligt att filma och spela in andra människor utan deras vetskap så länge det görs av en själv.

Vad som däremot inte är lagligt är att installera spionutrustning på någon annan, eller i någon annans privata utrymmen. Det är inte heller lagligt att göra det på offentliga platser.

Publicering av inspelat material

Även om lagen är generös när det gäller dolt spionage, så är den mycket strikt vad gäller publicering av inspelat material. Man får inte lov att publicera inspelat material utan medgivande från de människor som förekommer på materialet. Detta kan leda till rättsliga åtgärder och en dom för förtal.

Rent allmänt uppmanar vi på prylstaden.se våra kunder att använda våra övervaknings- och spionprylar med sunt förnuft - och med ett vettigt mått av finkänslighet. Dessa saker är framtagna för att öka människors trygghet i vardagen, inte för att få människor att på olika sätt må dåligt.